Romania luata la picior

Charlotenburg de Romania
http://www.radudumitrescu.com/2013/07/satul-charlottenburg-inainte-de-apus/ 



 Zis si Sarlota,satul rotund aflat in Timis este o bijuterie a Banatului,fiind unic prin dispunerea care o are, in forma de cerc.
Intemeiat in 1771 de 32 de familii germane,mai dainuie si astazi si este declarat monument istoric.In sat a mai ramas un singur neamt,restul de 110 fiind romani.
 Aici verile se scurg altfel,parca inafara timpului si au pacea si prospetimea unor vremuri apuse. 
Daca nu tanjesti dupa canapele de piele, SPA si alte mofturi care tin de confort occidental poti veni aici sa te dai cu parapanta sau sa gusti izvoarele,candva punct de atractie pentru cei cu dare de mana.
Chiar dacă este biserică catolică, ea este folosită de ortodocşi. Eu sunt singurul bărbat catolic care merge la slujbă, mai sunt şi babe. Vine preotul de la Bogda şi de la Remetea o dată la lună, dar nu merge nimeni la biserică. Din păcate, tinerii nu sunt interesaţi să meargă decât la Înviere. Biserica a fost refăcută în urma unor donaţii ale enoriaşilor din Germania. Atunci s-au strâns aproape 13.000 de mărci", a mai declarat Peter Trimper.

Citeste mai mult: adevarul.ro/news/societate/povestea-ultimului-neamt-satul-rotund-charlottenburg-galerie-foto-1_50aef4b17c42d5a663a1e570/index.html
Biserica din Charlottenburg a fost construită în 1876 de către familia Sina de Hodos et Kizdia.

Citeste mai mult: adevarul.ro/news/societate/povestea-ultimului-neamt-satul-rotund-charlottenburg-galerie-foto-1_50aef4b17c42d5a663a1e570/index.html
Biserica din Charlottenburg a fost construită în 1876 de către familia Sina de Hodos et Kizdia.

Citeste mai mult: adevarul.ro/news/societate/povestea-ultimului-neamt-satul-rotund-charlottenburg-galerie-foto-1_50aef4b17c42d5a663a1e570/index.html
http://www.intercultural.ro/turismintercultural/Charlottenburg.html

15.11.2013

 
----------------------------------------------------------------------------------
Hai la Mociu!
Intai o scurta prezentare preluata de pe Wikipedia:

''Cele mai vechi urme de locuire din zonă au fost descoperite în partea estică a satului Mociu, fiind datate din neolitic. Tot în zonă, pe dealul Cionca au fost găsite un fragment de secure de aramă aparținând perioadei eneolitice. Din perioada dacică au fost găsite lângă satul Crișeni un tezaur de 82 de monezi de argint, monezi realizate foarte bine. Pe granița comunelor Mociu și Suatu au fost găsite două morminte de inhumație aparținând secolului IV e.n., unul dintre ele aparținând unui provincial daco-roman
Prima atestare documentară datează din anul 1219, localitatea fiind menționată sub numele "villa Mochy" în Registrul de la Oradea drept sat arondat la cetatea Dăbâca. Această menționare a satului a dus la estimarea apariției sale undeva în secolul X.
Apare ulterior menționat în 1239 (terra Mochy), 1332 (sacerdos de Mooch), 1384 (Machy), 1414 (poss. Mooch), 1430-1498 (poss. Moch), 1430 (poss. Mocz), 1438 (Moacz), 1457 (Moch), 1467 (Mach), 1733 (Mots), 1750 (Mocs), 1805 (Mocs).
În secolele XIV-XVI Mociu apare pe rând ca domeniu aparținând familiilor nobiliare Szentkiralyi, Forroi, Haller, Esterhazi, Booth și Mocsi.
Mociu mai este cunoscut și deoarece pe 3 februarie 1882, aici a căzut cel mai mare meteorit de pe teritoriul României. De pe o suprafață de 70 km2 s-au adunat peste 100.000 de bucăți de meteorit. Cel mai mare fragment a fost de 37,5 kg și este expus în prezent la Facultatea de Biologie și Geologie a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, alte fragmente sunt expuse la diverse alte muzee.''
Daca nu ai stiut-o pana acum iti povestesc eu ceva despre ea,si pun pariu ca tare o sa-ti doresti sa o vezi cu ochii tai.
 Deci hai sa intram in Mociu!
Arhitectura tipica zonei te incanta de la primele case frumos asezate cu fata la ulita si ascunzand in spate gradini ingrijite.Pastratori de datini,mocenii mai au in cufere costume populare pe care le poarta cu fala la zi de sarbatoare.


Clopotnitele bisericilor,fie catolica,fie reformata,fie baptista, fie ortodoxa isi semetesc laolalta fruntile spre cer.


 Un obicei al locului respectat cu sfintenie este cel al pomilor împodobiţi cu prescuri, vin, colivă şi dulciuri pentru morţi, de Paşte.
 Dar asta nu este,tot! Pe 3 februarie 1882, la nici 40 de km de Cluj, căzuse cel mai mare meteorit din România, meteoritul Mocs (denumirea maghiară pentru Mociu),o mare bucată din el, aflandu-se la Muzeul de Mineralogie din Cluj,iar acum, in 2013 Mociu se poate mandri a fi prima care utilizeaza iluminatul stradal pe baza de Led.
Daca crezi ca nu-i suficient,apoi te mai duc intr-un loc fain: rezervatia ornitologica Lacul si Valea Legii.

  • situata in bazinul superior al Raului Fizes;
  • declarata monument al naturii in anul 1967;
  • ocupa o suprafata de peste 45 ha;
  • pe curinsul ei se afla numeroase vai mlastinoase acoperite de sulf

Daca ti-a placut,mai treci pe aici sa luam Romania la picior impreuna!

 Precizare:poze preluate de pe Google


27.10.2013






----------------------------------------------------------------------------------

Braila- capitala culturala europeana

Pe malul stang al Dunarii albastre...aici o gasesti inca din antichitate.Oras cosmopolit si port liber, amesteca italieni cu greci si turci,intr-o infloritoare dezvoltare.Dintr-un vechi sat pescaresc se naste un oras plin  de efervescenta negotului. Aici se foloseste prima oara betonul armat si se stabilesc preturile la cerealele Europei http://www.istorielocala.ro. Vreau sa te plimb prin Braila, sa-ti arat cea ce tu poate ca locuitor nu ai bagat in seama iar tu ca turist nu ai stiut unde sa cauti,sa o vezi asa cum a descoperit-o aparatul meu de fotografiat,sa admiri arhitectura sec.XIX care predomina  peisajul urban. http://brailadealtadata.blogspot.ro/2012/09/documente-despre-istoricul-parcului.html








































































02.08.2013


Hai prin judetul Braila

Te duc azi printr-un sat din secXXI al judetului Braila.Regret ca nu o sa-ti arat schimbari majore,poate cate un termopan si o antena parabolica o sa-ti aminteasca ca tottusi suntem in anul de gratie 2013 si nu suntem cumva cu o suta de ani in urma, caci asfalt nu exista,canalizare nici atat iar iluminatul stradal lipseste cu desavarsire. Calatorie placuta,atentie la gropi!
Chiar daca este o fotografie de asta iarna casele cam asa arata in cel mai fericit caz!

Mai avem inca oi

A fost odata,un sistem de irigatii...

A fost o moara, dar saracia a adus-o in ruina!



Beneficiile lipsei canalizarii

Aceiasi buda

Singura sursa de lumina,daca nu sunt nori,luna

Cam asa arata strada,cand nu ploua

Candva aici se odihneau tractoarel acum...nici macar ciorile!